Menu
In huis

Marie Kondo: dit is dé tijd om jouw huis aan te pakken

Bizar eigenlijk: vanaf het komend dat de semi-lockdown inging, was het stralend weer in Nederland. Alsof het universum ons in elk geval nog iets goeds gunde. Gevolg: tuinen worden massaal onder handen genomen. Maar wat als die klaar is of er komt regen? Dan is het tijd om met Marie Kondo jouw huis onder handen te nemen.

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo, een 35-jarige Japanse vrouw, wordt ook wel de eerste opruimcelebrity ter wereld genoemd. Ze was van kinds af aan al geobsedeerd door opruimen, organiseren en orde in chaos scheppen. Op haar 19e (!) startte ze een adviesbedrijf waarbij ze anderen hielp met het opruimen van hun spullen. Aan de basis lag één grote vuistregel: alleen dingen behouden die je gelukkig maken.

Die vuistregel werkte ze uiteindelijk uit tot een eigen methode; de KonMari methode. Ze schreef er een boek over en wist een plekje te veroveren op de lijst met New York’s best sellers. Dat was het begin van een immens succes; inmiddels heeft ze een handjevol boeken geschreven en miljoenen exemplaren verkocht in meer dan 30 landen.

Als kers op de taart maakte ze ook nog eens een eigen Netflix-serie, waarbij ze stellen en gezinnen hielp om orde in chaos te scheppen. Uiteraard aan de hand van de KonMari methode.

Marie Kondo in 3 simpele stappen

Om gelukkig te zijn moet je jezelf omringen met spullen die je vreugde geven, en al het andere kan je wegdoen.

Marie Kondo

Dat is hoe Marie Kondo haar methode in het kort omschrijft. Mensen denken dan direct aan een minimalistisch leven, maar dit is niet perse waar. Ja, je houdt minder spullen over als je aan de slag gaat met haar methode, maar dit is puur omdat je heel bewust na gaat denken wanneer je met de KonMari methode in je achterhoofd de kasten gaat uitruimen.

Hoe dit werkt in 3 simpele stappen?

  1. Gooi al je spullen uit één categorie (bijv. kleding of boeken) op een grote stapel.
  2. Pak stuk voor stuk de voorwerpen op en vraag je elke keer af ‘Word ik hier echt gelukkig van?’. Of zoals Marie zou zeggen ‘Does it spark you joy?’
  3. Het meest praktische is om met drie stapels te werken; ja, misschien en nee. Als je helemaal klaar bent, loop je de ‘misschien’-stapel nog eens na en maak je ook over deze voorwerpen een beslissing.

Wat doe je met de spullen die je houdt?

Opbergen op een vaste plek, want dat is volgens Marie dé manier om gestructureerd door het leven gaan. Leg je kleren niet verspreid over vier kasten en al zeker niet als je dan de broeken ook nog eens niet bij elkaar legt. De helft van je make-up spullen in de badkamer en de andere helft in een kast elders? Niet logisch!

En er is nog iets; Marie is fan van lades. Wie lades heeft, kan namelijk in één opslag zien wat hij of zij nog heeft. Als je deze lades indeelt met dividers althans en als je jouw shirtjes niet gewoon stapelt, maar opvouwt volgens haar speciale opvouwmethodes. Ja, Marie die schopt jouw huishouden wel even omver. En dan is dit nog maar een deel van haar beproefde methode!

Aan de slag met KonMari

Een goede start is om haar Netflix-serie Tidying Up with Marie Kondo te bekijken. Maar persoonlijk had ik nog veel meer met haar boeken. In Opgeruimd! (de vertaling van The life-changing magic of tidying up) neemt ze je mee in de gedachtegang achter haar methode. Ze inspireert je om jouw huis (en daarmee feitelijk jouw leven) weer op orde te krijgen.

Wanneer je dan aan de slag wilt, is Spark Joy het ideale boek. In dit masterclass-boek, zoals ze het zelf noemt, leert ze je aan de hand van illustraties de kunst van het opruimen én opvouwen. Voor mensen die graag visualiseren is dit het ideale boek!

Vorig jaar januari ging ik aan de slag met mijn kledingkasten. En eerlijk; ze zijn nog nooit zo lang netjes gebleven. Simpelweg omdat er bijv. weinig stapels meer zijn die ik omver kan trekken als ik per se het onderste truitje aan wil.

Ikea = Marie Kondo-proof

Ikea is je beste vriend; ze hebben handige dividers die je kan gebruiken voor je lades. Hieronder vind je de dividers die ik veel heb gebruikt voor o.a. toiletspullen. Het is écht overzichtelijk om haarproducten van huidproducten te onderscheiden. En zijn luchtjes van jouw luchtjes.

Handige kistjes voor kruidenpotjes en meer | Handige sets voor lades met sokken, ondergoed en accessoires | Kistjes om je planken in de bijkeuken of schuur te ordenen | Handige bakken om papieren te sorteren & scheiden

Extra tips!

  • Of er ook nadelen zijn aan Marie Kondo? Ja! Vriendlief vindt dat alles – vooral zijn boxershorts – te moeilijk op te vouwen is. Ik ben dus tegenwoordig 100% Miep Opvouw. Je bent gewaarschuwd!
  • Waar jij niet meer gelukkig van wordt, kan een ander wel gelukkig van worden. Breng je overbodige spullen naar de Kringloop, zet ze in weggeef-groepen op Facebook of vraag aan je Instagram-volgers of ze jouw spullen goed kunnen gebruiken. Dat betekent dubbele voldoening als je aan de slag gaat!
  • Check ook zeker op Instagram hashtags als #mariekondo #kondomari en #sparkofjoy. Je doet enorm veel inspiratie op doordat je ziet hoe andere mensen hun draai hebben gegeven aan deze methode.

Chop chop chop; tijd om jouw huis Marie Kondo-waardig te maken. Ik beloof je een dikke glimlach op je gezicht als het eenmaal af is.

[Dit artikel bevat affiliatelinks]

Over deze auteur

Schrijft graag én veel over reizen • Klikt zich rot als fotograaf • Is verslaafd aan cheesecake • Heeft een grote liefde voor bloggen • Houdt van blonde hondjes • Plukt zoveel mogelijk geluksmomentjes • Kiest vakantiebestemmingen o.b.v. fotogeniekheid • A.k.a. het mojito-meisje • Geeft teveel geld uit bij HEMA

Geen reacties

    Laat een reactie achter