Menu
In huis

12 tips om het thuiswerken aangenamer te maken

Hoewel je hem vast zag aankomen, heeft het kabinet het nu bevestigd: voorlopig werk je nog thuis. Niet de ideale situatie, maar met deze 10 tips wordt thuiswerken wel een stuk aangenamer en productiever.

Ik ben een voorstander van thuiswerken; niets fijner dan 1x per week of 1x per twee weken even in alle rust te werken aan grote projecten. Zonder te veel geouwehoer bij het koffieapparaat of collega’s die aan je bureau staan met vragen.

Maar elke dag thuiswerken…? Voor een langere periode…? Dat is toch wel even andere koek. En dat viel me best zwaar die eerste week (16 maart) van de semi-lockdown in Nederland. Inmiddels heb ik mijn draai aardig gevonden. Tijd om deze tips voor thuiswerken te delen.

Doe alsof je naar het werk gaat

Elke ochtend om 05.50 uur gaat de wekker, om 06.35 uur stap ik de deur uit en om 08.00 uur ben ik op kantoor. Ik sluit om 16.30 uur af en tegen 18.00 uur ben ik thuis. Waar vaak het eten al op tafel staat. Ik hou van dit vaste ritme.

Herken je dit? Dan is er één taak voor je; doe alsof je naar je werk gaat. Zet de wekker elke dag op hetzelfde tijdstip (ik heb deze vanwege het feit dat ik geen reistijd heb wel op 07.00 uur gezet).

Verslons niet!

Daar komen we op het volgende punt; dat aankleden is dus echt een ding. De eerste week zat ik in mijn kloffie (lees hangbroek en oude trui) te werken, maar het voelde daardoor bijna als een weekend- of ziektedag. Ik kwam niet uit die mood.

En toen had ik een videocall met een extern bedrijf en besloot dat ik dan maar wel even netjes voor de dag moest komen. Dus nu wel een beha aan onder dat truitje én een net jasje erover heen. Wat een verschil in mindset was dat! Sindsdien kleed ik me elke ochtend netjes aan en doe ik ook make-up op.  

Breng structuur aan

Ik weet natuurlijk niet wat voor werk je doet en hoe jouw thuiswerksituatie is, maar ik hoor om me heen vaak dat mensen meer moeite heb met structuur. Er zijn misschien andere taken, meetings vervallen of je krijgt juist ad-hoc meer meetings omdat mensen verlegen zitten om een praatje.

Wat mij helpt? Ik ben weer begonnen met ouderwetse to do­-lijsten. Deze houd ik bij in mijn Elfin Book (de pagina’s zijn uitwisbaar, ideaal!). Aan het begin van de dag bepaal ik de prioriteiten en schat ik overal tijd voor in.

Aan het einde van de dag heb je door de vele kruisjes achter de taken ook écht het gevoel dat je nuttig thuis hebt gewerkt. En je wordt steeds realistischer in wat haalbaar is op een dag.

Neem voldoende pauze

Toen het ‘nieuwe werken’ jaren geleden opkwam, was er bij diverse werkgevers angst dat mensen een loopje zouden nemen met hun werktijden. Uit onderzoek bleek het tegendeel waar te zijn; wie thuiszit is productiever. Geen koffiepraatjes, minder pauzes…

En als je één dag thuiswerkt, kan minder pauze echt geen kwaad. Maar nu je weken achter elkaar thuiswerkt, is het wel zaak om aan je lichaam te blijven denken. Drink even een kopje koffie in de voorjaarszon, maak een ommetje met de hond, bel oma om te vragen hoe het met haar gaat. Neem pauze!

Drink voldoende

Loop je thuis net zo vaak naar het koffiezetapparaat of de waterkoker als op het werk? Ongetwijfeld niet. Sta er bij stil dat je evengoed genoeg moet drinken. Gebruik de pauzes om even iets in te schenken of zet een grote kan met water op je bureau.

Zorg voor een opgeruimde werkplek

Ik kan heel goed met een rommelig bureau omgaan, maar dat geldt niet voor iedereen. Integendeel. Over het algemeen geldt mess creates stress. Is dit op jou van toepassing? Zorg dan voor een opgeruimde werkplek.

Stop op tijd

Hoe verleidelijk ook om langer door te gaan in het kader van ‘Ik heb nu toch geen reistijd’, doe dit niet. Een thuiswerkplek is ongetwijfeld minder ergonomisch en er wordt nu meer gevraagd van ons lichaam. En een masseur die je spieren even een boost geeft, zit er voorlopig ook al niet in. Stop dus zeker op tijd na een lange werkdag.

Zorg voor voldoende beweging

We weten allemaal hoe belangrijk beweging is en op normale werkdagen hoef je daar misschien niet eens moeite voor te doen. Sterker nog; ik liep altijd van huis naar het station, van station naar werk en vice versa en dan had ik 10.000 stappen wel te pakken. Ja, die mis ik nu!

Je loopt daarnaast niet meer even naar een collega of naar een vergaderzaal. Boodschappen doe je ook ongetwijfeld al een stuk minder. Kortom; jouw conditie gaat misschien wel hard naar beneden. En je lichaam krijgt het daarnaast ook zwaarder te verduren omdat je ongetwijfeld minder van werkhouding wisselt.

Hoe je toch nog aan beweging kan komen? Ga tussendoor een keer de was toen, loop door de woon- of studeerkamer tijdens het bellen, ga een blokje om (evt. met hond) in de pauze, las touwtje-spring-pauzes in, zet elk uur een wekker en zorg dat je dan even iets in huis gaat doen voor 10 minuten.

Nog mooier; schaf een stappenteller aan en houd bij hoeveel stappen je zet. Beloon jezelf bij een bepaalde grens!

Extra tips voor optimaal thuiswerken!

  • Neem tijd voor ontbijt. Hier krijg je energie van en het helpt je gefocust te blijven gedurende de dag.
  • Pak vaste momenten. Lunch jij op kantoor elke dag om 12.00 uur? Doe dat dan nu ook. Liep je ’s middags een rondje met collega’s om een frisse neus te halen? Doe dit dan nu ook, maar wel alleen (of met je huisgenoot).
  • Heb je een gezin te runnen en werkt je partner ook vanuit huis? Deel de dag in in tijdsblokken en spreek af wie wanneer het aanspreekpunt is voor kinderen.
  • Laat je niet afleiden. De eerste week was ik zo bezig met het nieuws; ik zoog alles op, van nieuwswebsites tot social media. Nu prik ik daar mijn vaste momenten op een dag voor. Wat een rust!

Dit maakt thuiswerken nog leuker!

Een Elfin book voor al jouw to do-lijsten | Genoeg water drink je door deze handige waterfles | Tel je stappen voor genoeg beweging met een Fitbit

Ik wil niet zeggen dat ik met deze tips voor thuiswerken de wijsheid in pacht heb, maar de dagen zijn echt al een stuk fijner dan pak ‘m beet twee weken geleden. Wat werkt er voor jou?

Over deze auteur

Schrijft graag én veel over reizen • Klikt zich rot als fotograaf • Is verslaafd aan cheesecake • Heeft een grote liefde voor bloggen • Houdt van blonde hondjes • Plukt zoveel mogelijk geluksmomentjes • Kiest vakantiebestemmingen o.b.v. fotogeniekheid • A.k.a. het mojito-meisje • Geeft teveel geld uit bij HEMA

Geen reacties

    Laat een reactie achter